Tinerii din România vor să plece la studii în străinătate în ciuda pandemiei de COVID și a Brexit-ului. Interesul pentru aceste studii se menține la fel de ridicat ca în anii anteriori, Marea Britanie fiind principala destinație externă de studiu.
Potrivit Grupului Educativa, organizație care dezvoltă proiecte educaționale adresate tinerilor, românii continuă să aplice și anul acesta la programe de licență ori de masterat din Europa și sunt interesați îndeosebi de programele de finanțare a studiilor.
Până la 8.000 de absolvenți de liceu și de licență din România aleg, anual, calea studiilor în străinătate, în timp ce numărul total al celor care învățau peste granițe se situează în jurul a 35.000, conform datelor UNESCO.
De altfel, România ocupă locul cinci în clasamentul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi internaționali.
Destinațiile preferate de români sunt Marea Britanie, Franța, Spania, Danemarca și Olanda.
„Posibilitatea de a studia într-o limbă străină, multiculturalismul, avantajul de a căpăta experiență profesională încă de pe băncile facultății, dar și programele universitare bine adaptate cerințelor pieței muncii se numără printre beneficiile care îi conving pe români să își dorească să studieze în străinătate”, arată Educativa.
Costurile studiilor în Europa diferă foarte mult de la țară la țară și vizează atât taxele universitare, cât și cheltuielile de cazare sau cele necesare traiului zilnic în statul respectiv.
Spre exemplu, taxele de școlarizare în universitățile de stat din Marea Britanie, țară care este principala destinație de studiu vizată de tinerii români, vor crește începând cu anul viitor, în contextul Brexit-ului.
Până acum, taxele de studiu puteau ajunge până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență din Regatul Unit sau chiar 20.000 de lire sterline/an pentru programele de masterat.
În contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, începând cu 2021, taxele de școlarizare pentru universitățile din Regatul Unit vor crește pentru studenții europeni, inclusiv pentru cei români, ajungând să varieze între 10.000 și 30.000 de lire sterline/an.
„50% dintre studenții din Comunitatea Economică Europeană care sunt admiși în cadrul unui program universitar ori post-universitar din afara țării de rezidență aleg să nu plece în străinătate din cauza lipsei posibilităților de finanțare”, mai arată datele organizației citate de Mediafax.